Področje uporabe

Uran

Uran je kovina, ki se naravno pojavlja v zemlji, izpostavljenost visokim koncentracijam v daljšem časovnem obdobju pa lahko poškoduje ledvice.

Viri izpostavljenosti

Uran je kovina, ki se naravno pojavlja v zemlji. Uran je v majhnih količinah prisoten v skoraj vseh tleh, kamninah in vodah na svetu. V okolje lahko pride z dežjem, vetrom in drugimi naravnimi procesi, na primer z izpiranjem iz tal in kamnin ali sproščanjem iz predelovalnih obratov. Ljudje so uran uporabljali za izdelavo vojaških ščitov, orožja, letal in helikopterjev. Uporablja se tudi kot gorivo za jedrsko orožje in jedrske elektrarne.

Ljudje lahko pridejo v stik z uranom, sevanjem ali obojim, če bivajo v opuščenih rudnikih urana, živijo v hiši, zgrajeni iz materiala iz rudnika ali mlina, pijejo nenadzorovano vodo ali ne upoštevajo dobre prakse zbiranja vode. Vsakdo pride v stik z majhnimi količinami urana, ker je ta prisoten v okolju. Vendar pa je stik z višjimi koncentracijami urana lahko škodljiv za zdravje.

Možni učinki na zdravje

Stik z uranom lahko povzroči naslednje zdravstvene težave:

  • poškodbe ledvic,
  • visok krvni tlak,
  • avtoimunske bolezni,
  • težave z razmnoževanjem,
  • pljučnega raka, raka na kosteh.

Izpostavljenost uranu lahko pri ljudeh povzroči zdravstvene težave. Čeprav je potrebnih še več raziskav, da bi v celoti razumeli učinke urana na naše zdravje, vemo, da lahko izpostavljenost uranu povzroči poškodbe ledvic. Izpostavljenost uranu lahko poveča tudi tveganje za visok krvni tlak, avtoimunske bolezni (bolezni, pri katerih imunski sistem napada zdrave celice) in težave z reprodukcijo. Nekatere vrste poškodb ledvic so po prenehanju izpostavljenosti uranu reverzibilne. Na vaše zdravje lahko vpliva tudi izpostavljenost sevanju urana in drugih naravnih elementov. Možni učinki na zdravje so pljučni rak, kostni rak in oslabljeno delovanje ledvic.

Viri:
https://www.epa.gov/navajo-nation-uranium-cleanup/health-effects-uranium
https://www.epa.gov/sites/default/files/2016-06/documents/atsdr_uranium_and_radiation_health_dec_2014.pdf
https://wqa.org/learn-about-water/common-contaminants/uranium