Področje uporabe

Suspendirane trdne snovi in usedline

Presežek anorganskih snovi, kot so suspendirane snovi, lahko ovira prodiranje svetlobe v vodo, kar lahko poslabša rast rastlin.

Skupne suspendirane trdne snovi in sedimenti
Skupne suspendirane snovi (na kratko TSS) so delci, večji od 2 mikrometrov, ki se nahajajo v vodi. Večino suspendiranih trdnih delcev sestavljajo anorganski materiali, vendar lahko h kakovosti vode prispevajo tudi bakterije in alge.

Voda lahko vsebuje usedline, mulj in pesek ter plankton in alge. K koncentraciji TSS lahko prispevajo tudi organski delci iz razpadajočih materialov. Ko alge, rastline in živali razpadajo, se v procesu razgradnje sproščajo majhni organski delci, ki vstopajo v vodni stolpec kot suspendirane snovi. Čim več trdnih delcev je v vodi, tem bolj je voda motna.

Nekatere suspendirane snovi se lahko kot usedlina usedejo na dno vodnega telesa. Zaradi tega je voda čista. Vendar se blato poveča in lahko zaduši organizme in jajčeca. Obstajajo tudi snovi, ki se ne usedajo, ampak plavajo v vodi.

Usedljive trdne snovi se imenujejo tudi razslojeni sedimenti ali breme.

Motnost in suspendirane snovi – kakšna je razlika?
Motnost povzročajo delci v vodi, poleg tega pa je posledica razprševanja in slabljenja svetlobe.

Motnost je odvisna od količine svetlobe, ki jo ti delci razpršijo. Čeprav se ta meritev lahko uporabi za oceno koncentracije skupnih raztopljenih trdnih delcev, ni natančna. Poleg tega lahko vplivajo na meritve motnosti. Čeprav te topne snovi niso vključene v meritve TSS, lahko povzročijo umetno nizke vrednosti motnosti, ker absorbirajo svetlobo, namesto da bi jo razpršile.

Motnost in TSS sta najbolj vidna kazalnika kakovosti vode. Te suspendirane snovi so posledica erozije tal, razburkanih sedimentov na dnu ali cvetenja alg. Čeprav je v nekaterih rekah naravno visoka raven suspendiranih usedlin, čista voda običajno velja za kazalnik zdrave vode. Nenadno povečanje motnosti v prej čistem vodnem telesu je zato razlog za skrb. Vendar pa prevelika količina suspendiranega sedimenta ne vpliva le na kakovost vode, temveč tudi ovira plovbo in povečuje tveganje za poplave.

Najpogostejše suspendirane trdne snovi

Bakterije
Bakterije so običajno prisotne v vodnjakih. Med najpogostejšimi vrstami bakterij v vodi so legionela in koliformne bakterije. Nekatere vrste bakterij ob uživanju predstavljajo tveganje za nastanek bolezni, druge pa kažejo, da so v vodi morda prisotni patogeni, ki povzročajo bolezni.

Glina

Glina lahko zamegli in onesnaži vodo. Čeprav glina v majhnih količinah ni škodljiva, lahko vpliva na okus in vonj vode.

Gramoz
Vodo lahko zamegli tudi gramoz. Vendar ga ne boste mogli videti, saj je za to premajhni.

Pesek
Pesek v vodi je težava zlasti na območjih z bolj peščeno sestavo tal. Ta težava je najpogostejša pri lastnikih vodnjakov, najlažja rešitev pa je, da jo filtriramo s filtrom za usedline. Pesek se namreč običajno usede na dno vodnih teles.

Mulj
Delci mulja so običajno med velikostjo peska in gline ter jih najdemo v rekah, jezerih in tleh. Ni nevaren, vendar lahko vpliva na estetiko in spremeni videz vode.

Kaj poveča skupno količino suspendiranih snovi v vodi?

Erozija in odtekanje
Povečana erozija bregov rek in potokov lahko poveča vsebnost TSS v vodi. Suspendirani delci, ki se sproščajo z umazanijo in zemljo, se lahko usedejo v vodo in ji dajejo moten videz.

Človeško onesnaževanje
Onesnaževanje je odgovorno za nizko raven TSS v vodnih virih. Patogeni in težke kovine se lahko vežejo na vodne delce in poslabšajo kakovost. Pogosta onesnaževala so pesticidi, svinec, bakterije in živo srebro.

Alge
Alge najdemo tako v slani kot sladki vodi. Ko ti organizmi odmrejo, se v vodo sprostijo organske snovi, ki zmanjšajo vsebnost kisika v vodi in povečajo raven TSS.

Motnje v sedimentih
Težji sedimenti, kot sta pesek in gramoz, se običajno usedejo na dno rečnih strug in potokov. Vendar pa lahko človek s svojimi ali naravnimi dejavnostmi v tekočem vodotoku dvigne sedimente, kar lahko poveča raven TSS v spodnjem toku.

Učinki visoke vsebnosti TSS v vodi

Visoke ravni suspendiranih trdnih delcev v pitni vodi ali odpadni vodi lahko vplivajo na okolje in zdravje ljudi:

  • To lahko povzroči težave s prebavili ali celo smrt.
  • TSS lahko zmanjšajo naravno vsebnost raztopljenega kisika v vodi in povečajo temperaturo vode, kar onemogoča preživetje majhnih rib.
  • TSS lahko tudi blokira sončno svetlobo, kar vpliva na preživetje rastlin.

Kar zadeva kakovost vode, lahko visoka vrednost TSS zmanjša naravno vsebnost raztopljenega kisika v vodi in poveča temperaturo vode. To lahko povzroči, da organizmi, ki živijo v vodi (npr.  majhne ribe), ne preživijo. TSS lahko tudi blokira sončno svetlobo, rastline odmrejo, vsebnost kisika v vodi pa se zmanjša.

Vsebnost skupnih suspendiranih snovi v pitni vodi lahko vpliva tudi na zdravje ljudi; bakterije in alge lahko na primer povzročijo prebavne težave, onesnaževala, kot so kovine, pa lahko povzročijo resne zdravstvene poškodbe ali celo smrt. Druge TSS so zdravju neškodljive, vendar motijo estetiko.

Viri:
https://www.fondriest.com/environmental-measurements/parameters/water-quality/turbidity-total-suspended-solids-water-clarity/
https://www.wwdmag.com/suspended-solids-monitors/what-total-suspended-solids-tss