Področje uporabe

Nitrat

Zaužitje prevelikih količin nitratov lahko poslabša prenos kisika v krvi in povzroči methemoglobinemijo pri dojenčkih.

Viri izpostavljenosti
Nitrati in nitriti so spojine, ki nastajajo naravno, ko se dušik združi s kisikom ali ozonom. Dušik je nujen za življenje. Hkrati so nitrati najpomembnejši vir dušika za rastline.

Zelenjava in sadje vsebujeta povprečno 80 % nitratov, ki so koristni za človeka. Še posebej, če ti izdelki vsebujejo veliko vitamina C. Ta namreč preprečuje, da bi se nitrati spremenili v bolj škodljive. Vir nitratov so tudi klobase, slanina in hot dogi.

Nitrati se lahko pojavijo tudi v pitni vodi. V prevelikih koncentracijah lahko nitrati v pitni vodi predstavljajo tveganje za zdravje, zlasti za dojenčke in nosečnice.

Povišane vrednosti nitratov v podzemni vodi so posledica odtekanja dušikovih gnojil, čistilnih naprav, odpadne vode iz čistilnih naprav, živalskih odpadkov in industrijskih odpadkov. V zadnjih 50 letih se je količina dušika v tleh podvojila.

Onesnažena je lahko tako komunalna voda kot voda iz vodnjaka, zlasti če je objekt neustrezno zgrajen ali nima čistilne naprave. Voda iz vodnjakov je lahko bolj dovzetna za onesnaženje po poplavah, zlasti če so bili vodnjaki dlje časa pod vodo.

Možni učinki na zdravje

Uživanje prevelikih količin nitratov je lahko škodljivo za zdravje:

  • kisik v krvi dojenčkov do šestega meseca starosti;
  • slabost (želodčne težave);
  • driska;
  • bruhanje;
  • vrtoglavica;
  • zamegljen vid;
  • težave z dihanjem in sčasoma ohromitev mišic;
  • prenatalne težave, prirojene napake in številne zdravstvene motnje.

Visoke vrednosti nitratov lahko predstavljajo resno tveganje za zdravje dojenčkov ter nosečnic in doječih mater.

Odrasli zaužijejo več nitratov s hrano, dojenčki pa so bolj ogroženi s pitno vodo, saj večino hrane zaužijejo v tekoči obliki. Zaskrbljujoča je izpostavljenost dojenčkov, hranjenih po steklenički, katerih mlečna formula je pripravljena s pitno vodo, ki vsebuje nitrate. Nitrati lahko poslabšajo sposobnost krvi za prenos kisika.

Nosečnice lahko slabše prenašajo nitrate. Poleg tega lahko nitrati, ki jih uživajo doječe matere, neposredno vplivajo na dojenčke. Zato se morajo nosečnice ali doječe matere izogibati vodi z vsebnostjo nitratov nad 10 ppm.

Če ste kratkotrajno izpostavljeni povišani vrednosti nitratov, se lahko pojavijo slabost (razdražen želodec), driska, bruhanje, omotica, zamegljen vid, težave z dihanjem in/ ali paraliza mišic.

Dolgoročni učinki na zdravje še niso natančno raziskani. Prve študije kažejo, da lahko povzroči prenatalne težave, prirojene napake in druge zdravstvene motnje.