Področje uporabe

Mikroplastika

Mikroplastika je lahko potencialno strupena in lahko na primer povzroči poškodbe celic, vnetne in imunske reakcije ter presnovne spremembe.

Viri izpostavljenosti
Izraz se nanaša na delce iz nerazgradljive plastike, ki so manjši od petih milimetrov in se ne raztopijo v vodi.

Mikroplastiko so že odkrili v morski in odpadni vodi, sladki vodi, hrani, zraku in pitni vodi. Običajna živila, kot so ribe in sol, ter pijače, kot sta voda in pivo, so rutinsko pozitivna na vsebnost mikrodelcev. Velike količine so prisotne zlasti v vodi in školjkah. Mikroplastika v sladke vode vstopa na različne načine: predvsem s površinskim odtokom in odpadno vodo, pa tudi s kombiniranimi kanalizacijskimi prelivi, industrijskimi odplakami, razgrajenimi plastičnimi odpadki in atmosferskimi usedlinami.

Plastika se v družbi pogosto uporablja, zato javnost pogosto prihaja v stik z njo. Majhni otroci so še bolj izpostavljeni tem tveganjem. To pa zato, ker veliko plastičnih igrač, skodelic in otroškega jedilnega pribora vsebuje te strupene delce. Vsakodnevna uporaba gospodinjskih predmetov (npr. plastičnega jedilnega pribora, zobnih ščetk, desk za rezanje, skodelic itd.) prav tako lahko privede do povečanega stika z mikroplastiko.

Možni učinki na zdravje

Mikroplastika ima lahko naslednje učinke na zdravje:

  • Vnetje želodčne sluznice.
  • Mikroplastika in kemikalije lahko vstopijo v maščobne celice, tkiva in organe.
  • Vpliv na raven hormonov.
  • Mikroplastika lahko deluje tudi kot prenašalec patogenov, kot so bakterije, virusi in paraziti, ki jih pogosto najdemo v oceanskih ekosistemih.
  • Simptomi zastrupitve s hrano.

Poleg tega plastični delci vsebujejo številne kemikalije, ki so preprosto škodljive. Mikroplastiko je zato treba vedno obravnavati kot nevarnost za zdravje.

Ko ljudje uživajo morsko hrano, lahko njihova telesa absorbirajo mikroplastiko in toksine, ki jih ta vsebuje. Ta mikroplastika in kemikalije lahko prodrejo v maščobne celice, tkiva in organe ter jih poškodujejo.

Če mikroplastiko zaužijemo s pitno vodo, lahko povzroči vnetje želodčne sluznice in vpliva na raven hormonov.

Mikroplastika je lahko tudi prenašalec patogenov, kot so bakterije, virusi in paraziti, ki so pogosto prisotni v morskih ekosistemih. To lahko povzroči zastrupitev s hrano.

Poleg tega so študije pokazale, da je ustekleničena voda precej onesnažena z mikroplastiko, zato bi bilo priporočljivo, da je potrošniki ne kupujejo v plastenkah.

Viri:
https://www.aquatechwatersystems.com/blog/the-truth-behind-ro-water-filters-and-microplastics/
https://www.who.int/publications/i/item/9789241516198